Kolmenkulma Eco-Industrial Park
Yhteistoimintaa, materiaali- ja energiatehokkuutta, uusia teknologioita ja uusiutuvia energialähteitä Kolmenkulmaan rakentuvalla cleantech -alueella.
 

Tampereen kaupunkiseutu - vahva ICT ja valmistava teollisuus

Kuva: Opa Latvala

Vahva ICT ja valmistavan teollisuuden osaaminen edesauttavat yritysten kasvua ja kehitystä ja luovat pohjan cleantech-sektorin menestykselle.

Tampereen kaupunkiseutu, maan voimakkaimmin kasvava ja toiseksi suurin keskittymä on tunnettu vahvoista valmistavan teollisuuden ja ICT:n klustereista. Ne luovat pohjan menestyksekkäälle ja hyvinvoivalle kaupunkiseudulle ja edesauttavat yritysten kasvua ja kehitystä. 

Seudun sijainti on optimaalinen ja osaavien työntekijöiden saatavuus sekä pysyvyys ovat tärkeimpiä syitä, miksi monet niin suuret kuin pienemmätkin menestyvät yritykset sijoittuvat Tampereen seudulle ja pysyvät täällä. Yliopistokaupungissa osaajien saatavuus voidaan taata sekä nyt että tulevaisuudessa. Lisäksi seudun kustannustaso on pääkaupunkiseutua alhaisempi. Tampere on tutkitusti myös Suomen paras asuinpaikka ja matkailukaupunki.

Merkittävä teknologiaosaamisen keskittymä

Seudulla on pitkä ja vahva valmistavan teollisuuden historia ja osaaminen sekä erittäin laaja valmistavan teollisuuden yrityskanta, joiden ohella ICT-osaaminen, maailman luokan teknologiat ja toimiva yhteistyö luovat alueelle loistavat mahdollisuudet teollisen internetin ja älykkäiden koneiden kehittymiselle. Tampereen kaupunkiseutu on myös Euroopan suurin liikkuvien työkoneiden keskittymä ja Suomen valmistavan teollisuuden johtava osaamiskeskus.

Aivan Kolmenkulman alueen tuntumassa sijaitsee valmiita teollisuusalueita, joilla toimivat mm. Sandvik Mining & Construction, Agco Power, Nokian Renkaat (logistiikkakeskus), Avant Tecno, Huurre, Pilkington, Molok ja Nokeval.

Tampereen kaupunkiseudulla toimiviin ICT-yrityksiin lukeutuvat esimerkiksi Intel, Microsoft, Nokia, Vincit, CGI, Qualcomm Atheros, Tieto, Accenture, Insta, Suunto, Ixonos, Digia, Tecnotree, Solteq, Symbio, Eatech ja Basware.

  • Tampereen seutu on merkittävä teknologiaosaamisen keskittymä; 33 000 ICT osaajaa; 54 000 tekniikan alan ammattilaista
  • Tampereen kaupunkiseutu on Skandinavian suurin valmistavan teollisuuden keskittymä
  • Suomessa on maailman vahvin yliopistojen ja yrityselämän yhteistyö ja Tampere erottuu Suomen mittakaavassa edukseen

Osaamiskärjet eli klusterit

Tampereen seutu on monipuolinen korkean osaamisen metropoli; seudulla on vahvaa tutkimusta ja tuotekehitystä myös muilla toimialoilla. Vahvoja osaamiskärkiä ovat:

  • Valmistava teollisuus
  • Älykkäät koneet
  • Tietoala (ICT)
  • Terveysteknologia
  • Luovat alat
  • Cleantech ja energia
  • Nanoteknologia